Chablis, Chardonnay, Kereklevelû, "... most akkor mi van??!"

2008-01-09

sponsored links

Leginkább Chardonnay, röviden Ch.(ejtsd: [sárdoné, röviden céhá], DE!!! még véletlenül sem Sándor felesége:Sándorné!!! - megtörtént eset, nem a humorom ilyen gyenge).

Un. világfajta. Ez azt jelenti, hogy ahol szõlõt termesztenek széles -e világban, ott többnyire megtaláljuk õt. Bármerre járunk is, ilyen bor szinte biztosan lesz az étterem kínálatában. Nehéz vele melléfogni.

Fehér borszõlõfajta.
Franciaországból, Burgundia legészakibb régiójából, meglepõ módon Chablis(mondjuk bátran [sábli]) nevezetûbõl ered. Ezen a vidéken a Chardonnay a fõ szõlõfajta. A belõle készült markánsabb savú, kevéssé gyümölcsös, többnyire vaskos, ám mineralitásukkal elegáns borok futnak Chablis, mint gyûjtõnév alatt.
(mineralitás=ásványias jelleg ízben a talaj kõzetei miatt)
Magyarországon, Kereklevelûnek hívták, mivel a szõlõ levelének kerek formája volt(ugye-ugye, rá nem jöttünk volna). Itthon is szépeket kerekít Északon, Egertõl a Mátrán keresztül Etyek-Válon át a Balaton-Káli medence környékéig. De Délen sem kell panaszkodnunk, különösen Siklóson nem.

Sokszínû, ezerarcú, mindenhol hasonlít, mégis kicsit más: virágillat kontra "büdösség", zöld ízek kontra pisztácia, vajasság, - ezekrõl majd máskor írok. Addig is van mire figyelni kóstolásnál.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... koborlo.blog.hu/2008/01/09/chablis_ke...

sponsored links

Keres?s